I juni startar innovationstävlingen InfraLIGHTer Awards, som anordnas av de strategiska innovationsprogrammen LIGHTer och InfraSweden2030. Tävlingen riktar sig till svenska företag eller organisationer som har en innovativ idé kring en gång- och cykelbro, med fokus på lättvikt.

 

Att bygga innovativa konstruktionslösningar i lättvikt främjar den gröna omställningen.

Vi vill gärna se innovation kopplat till hur vi idag bygger vår infrastruktur. Med tävlingen utmanar vi materialen i form av att fokusera på lättvikt, säger Beatrice Hällås, projektledare för tävlingen.

Utgångpunkten är att se de behoven som finns hos kommuner och Trafikverket.

Vi söker innovationer kring en gång- och cykelbro inom lättvikt och svenska företag och organisation är välkomna att delta. De som har ett intresse och en kunskap kring detta, och kan hitta en lösning kopplat till de kriterierna som finns för tävlingen, är välkomna att vara med, säger Beatrice.

En som hört talas om tävlingen är Ulf Westerberg, innovationsledare på Piteå Science Park.

Inom klusterinitiativet SWE-CIC, ett fiberkompositkluster som Piteå Science Park faciliterar,  försöker vi arbeta mycket med utmaningsdriven innovation och det är viktigt att fokusera på de utmaningar som vi behöver hitta lösningar på. Att göra detta i form av en innovationstävling är spännande, säger Ulf.

 

Vinnaren utses under hösten 2022 och det bästa förslaget belönas med 100 000 SEK. Dessutom erbjuds stöd för att kunna söka ytterligare projektmedel från programmen för att utveckla konstruktionen vidare.